Ortodontie

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Dinţii strâmbi sau care nu sunt aliniaţi corect sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme datorită carierii şi parodontopatiei, şi obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinţilor strâmbi sau nealiniaţi corect.

ortodontieAvantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor.

Specialistul în acest domeniu se numeşte ortodont. Medicii ortodonţi efectuează studii suplimentare cu durata de cel puţin doi ani, după cei patru ani de studiu de medicină dentară, în cadrul unui program de specializare aprobat de Asociaţia Americană a Medicilor Dentişti.

Cum aflu dacă am nevoie de tratament ortodontic?

Numai medicul dentist sau ortodont poate determina dacă aveţi nevoie de un tratament ortodontic. Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicală şi dentară completă, un examen clinic, mulajul danturii şi radiografii şi fotografii speciale, medicul dentist sau ortodont decide dacă se recomandă tratamentul ortodontic şi elaborează un plan de tratament individual.

La ce ajută tratamentul ortodontic?

Există multe tipuri de aparate atât fixe, cât şi mobile, pentru realinierea dinţilor, reantrenarea muşchilor şi influenţarea creşterii maxilarelor. Aparatele ortodontice funcţionează prin exercitarea unei presiuni uşoare asupra dinţilor şi maxilarelor. În funcţie de severitatea problemei dvs., medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzător.

Aparatele ortodontice includ:

  • • Aparate ortodontice clasice – sunt cele mai frecvente, formate din inele, sârme şi/sau bracketuri. Inelele se fixează în jurul dinţilor/dintelui şi servesc ca ancore pentru dispozitiv, iar bracketurile sunt în general fixate pe suprafaţa frontală a dintelui. Aparatele ortodontice se ajustează de obicei lunar pentru obţinerea rezultatelor dorite, iar purtarea lor poate dura între câteva luni şi câţiva ani.
  • • Aparat dentar incognito (invizibil) - este o invovatie in tratamentul ortodontic datorita sistemului de bracketi fixati pe interiorul dintilor facandu-l cu adevarat invizibil la suprafata exteriara a dintilor. Nimeni nu va observa ca tu porti un aparat dentar. Bracketi sunt realizati din aur, special pentru cazul dumneavoastra. Aurul, face acest tip de aparat, ideal pentru orice persoana mai ales pentru cele care au alergii la diverse materiale folosite in compozitia aparatelor dentare obijnuite.Tehnologia de realizare este de ultima generatie (Cad-Cam – computer assisted/ computer assisted manufacturing).
  • • Gutiere – alternativă a aparatelor ortodontice clasice pentru adulţi, gutierele în serie sunt recomandate din ce în ce mai frecvent de un mare număr de ortodonţi, pentru realinierea dinţilor în acelaşi mod în care acţionează şi aparatele, însă fără sârme şi bracketuri metalice. Gutierele sunt practic invizibile şi se scot în timpul mesei, periajului şi folosirii aţei dentare.
  • • Aparat dentar ceramic - cu ajutorul culorii albe sau crem a brackeților, precum și a arcului alb ce trece prin brackeți, aparatul ceramic trece de obicei aproape neobservat. Pe lângă avantajul estetic oferit de aparatul ceramic, în utilizarea acestuia mai intervine și avantajul brackeților care nu se pătează. Elasticul din jurul lor se schimbă lunar, ceea ce permite menținerea unei igiene și a unui aspect impecabil. Fiind realizat din ceramica – material casant - este indicat să se acorde atenție mâncărurilor dure existand riscul ruperii bracketului.
  • • Aparat dentar mobil copii - poate fi purtat începând cu varste fragede, chiar și de la 4 ani pana la vârsta de 10 ani. Purtatea aparatului mobil este o metoda ortodontica nedureroasa pentru copil. Aparatul mobil are ca scop corectarea inghesuirilor dentare și face loc, acolo unde este cazul, dintilor sa erupa. Copilul poate sa isi personalizele aparatul, alegand o culoare (sau mai multe) pentru a-l face mult mai placut de purtat.

Doriţi sa faceţi o programare? Contactaţi-ne la 0232 / 242 900

Despre Noi

Clinica dentară Sadent reprezintă tradiţie şi grijă pentru calitate, oferite pacienţilor în decursul a peste 12 ani. Formată dintr-o echipă de profesionişti în domeniu, clinica Sadent pune preţ pe servicii de înaltă clasă, satisfacţia pacienţilor şi promovarea...   Mai Mult

map